Impactul operei științifice asupra domeniului de activitate

1. Proiecte, brevete și soluții noi pentru acvacultură
Impactul cercetărilor întreprinse în primul deceniu de activitate, a direcționat acvacultura românească a salmonidelor către o nouă abordare, aceea de a avea un produs controlat din punct de vedere nutrițional și supravegheat din punct de vedere al patologiei. Coordonând întreaga activitate de producție a furajelor pentru păstrăv din România la Stațiunea Potoci-Neamț, am putut aplica rețete noi de furajare brevetate în România.
Rezultat:
- costuri reduse la jumătate față de adaosul pieței externe la hrana livrată în toate păstrăvăriile României
- costuri reduse ale păstrăvului de consum livrat pe piața internă
Specializările în stațiuni de cercetare din Franța, Canada dar și cercetările și observațiile subacvatice asupra comportamentului unor hidrobionți, în condiții de hiperbarism utilizând Laboratorul Submersibil LS-1, ne-au permis elaborarea, testarea și brevetarea unor soluții de optimizare a modului de furajare a peștilor din mediul lacustru și marin. A fost descrisă o soluție de manipulare a factorului termic care interferează optimul speciei salmonide și realizează astfel o conversie a hranei cu până la 25%, diminuând totodată invaziile parazitare asupra păstrăvului (brevet nr. 1). Pentru acvariști, a fost inventată o metodă foarte ieftină de obținere a hranei specifice peștilor de acvariu, utilizând o instalație pentru colectarea planctonului. Hrana peștilor de acvariu a devenit astfel de zece ori mai ieftină. (brevet nr. 2). La fel, pentru ciprinidele din iazuri, prin administrarea unor suplimente bazate pe unele oligoelemente a fost sporită rezistența la unele boli ale peștilor crescuți în sistem extensiv.
- Miron Liviu, Miron I., 2008 – Metodă pentru stimularea ritmului de creştere dirijată a peştilor în lacuri şi mediul marin şi vivieră pentru aplicarea metodei (Method for the stimulation of the controlled growth rate of fish from lakes and seas, and a fish cage for applying the method). (Patent Ro no. 121067/31.10.2008)
- Miron Liviu, Miron I., 2008 – Instalaţie pentru colectarea planctonului (Installation for collecting plankton). (Patent Ro no. 121041/29.09.2008)
- Zubcov Elena, Zubcov Natalia, Ungureanu Laurenţia, Bagrin Nina, Miron Liviu-Dan, Bulat Denis, Ciorba Petru, Bileţchi Lucia, Andreev Nadejda, 2022 – Procedeu de creştere a peştilor reproducători de ciprinide în heleşteie (Method for breeding cyprinid-reproducing fish in ponds). (Patent MD s 2022, 0013, 1646 (13) Y)
După o specializare în maricultură timp de 3 luni la Stațiunea mediteraneană de la Sete, aparținând Universității din Montpellier, am studiat, descris și brevetat (alături de scafandri profesioniști și colaboratori), o metodă de utilizare a potențialului bioproductiv marin pentru litoralul românesc al Mării Negre pentru creșterea dirijată a midiilor, realizând o platformă submersă de creștere a acestor moluște bivalve.
Rezultate: consumul midiilor la malul Mării Negre, la”Pescăria lui Matei”, a devenit o alternativă culinară valoroasă. Matei (Datcu), este unul din cei 4 inventatori ai brevetului, care în final folosește midia ca produs de consum în restaurantul său de pe malul Mării Negre de la Agigea. (brevet nr.4):
- Miron Liviu, Miron Ionel., Laudner Willy., Degeratu Mircea., Datcu Matei, 2004 – Metodă de creştere a midiilor şi instalaţia pentru aplicarea metodei (Method for farming mussels and the installation for applying the method). (Patent Ro 116761 B/29. 10. 2004)
Aceste brevete cu aplicabilitate practică, au primit diferite distincții, medalii, premii, la Saloanele de inventică unde am participat ca inventator. (peste 50)
2. Crearea unui domeniu nou pentru România, de cercetare subacvatică, cu participare internațională
Acest lucru a fost posibil datorită specializării în Franța unde am obținut un brevet de scafandru autonom acordat de Federația Franceză de Sporturi și Activități Subacvatice (Ecole Française de Plongée Sous-Marine –Brevet no.616/1995), după ce am avut prilejul să filmez împreună cu echipa Comandantului Cousteau un documentar privind etologia lostriței din vivierele flotabile de pe lacul Bicaz, în 1993, când în luna Martie, Comandantului Cousteau i s-a decernat titlul de membru de onoare al Academiei Române. Ulterior, am realizat pentru tinerii studenți din România, Franța, Canada, R. Moldova, Nebraska, ș.a., programe successive de cercetare și explorare subacvatică intitulate generic”Lacustris” (‘94, ‘95, ‘96, Deriva’97, ’98, 2000) , activități internaționale desfășurate ăn Campusul Franco-român timp de 5 ani la Stațiunea Potoci, pe lacul Bicaz, activități evocate de presa vremii, de exemplu:
- Lacustris ’94: (Experiment unic la Staţiunea Potoci: 36 de zile şi nopţi în adâncuri,
- Lacustris ’95: L’express Drummondville – Canada (Jeffrey Gallant dans le cadre de Lacustris ’95)
- Midia 1996: “ Cercetări pentru realizarea unei microferme acvatice: (Santinelele mediului, Midiile din Marea Neagră)
- Deriva ’97 – Program finanţat de MCT (“Nouă cercetători în derivă pe lacul Bicaz”; Viaţa, iubirile şi profeţiile unor cercetători)
- Lacustris 2000 – (doasar de presă: Aplicaţii subacvatice la Staţiunea Potoci; Aventură subacvatică de presă; Atenţie transmitem din batiscaf; Expediţie subacvatică în lacul Bicaz ; Scafandrii de la Iaşi, Programul de explorare subacvatică 2000).
Rezultate:
- atragerea și brevetarea a zeci de studenți captivați de cercetarea subacvatică,
- creșterea vizibilități internaționale
- elaborarea a 3 cărți cu caracter monografic,
- publicarea a peste 50 de articole științifice și a început
- specializarea prin doctorat în acest domeniu de activitate.
- elaborarea a 4brevete de inventator urmare a cercetărilor efectuate.
3. Impactul cercetărilor pentru asigurarea sănătății publice
În următoarele decenii de activitate (perioada 1997-2024), ca și cadru didactic, am elaborat peste 200 de lucrări științifice din care peste 20 de lucrări științifice cu impact international (ISI), am coordonat proiecte de cecetare științifică (20) sau am colaborat la alte contracte (35). Am avut în coordonare teze de doctorat (12), dezvoltând atât latura de sănătate publică prin aceste realizări, cît și pe aceea de supraveghere a răspândirii prin vectorii hematofagi animați, a unor boli emergente și re-emergente, cu impact zooantroponotic, recunoscute pe plan international.
Am elaborat studii cu impact international referitoare la unele boli transmisibile prin intermediul vectorilor la om/ animal, având în coordonare teze de doctorat privind re-emergența malariei în România, apariția dirofilariozei la animalele de companie, importanța flebotomilor în apariția leishmaniozei la unele specii de animale domestice, babesioza canină, ș.a.
Proiectele europene pe care le-am coordonat (10), ne-au oferit posibilitatea unei extinderi a colaborărilor în plan științific national și international în domeniul medical, principal preocupare fiind aceea a distribuției vectorilor în contextul încălzirii globale, acest lucru fiind vizibil prin tematica tezelor de doctorat finalizate în ultimii ani de discipolii noștri, unii cadre didactice la universități din străinătate, diplomați europeni cu care colaborăm frecvent în domeniul cercetării sau publicistic, alții cadre didactice la Facultatea din Alma Mater.
Colaborările de excelență cu Institutul P. Poni din Iași, cu Universitatea de Medicină și Farmacie Gr.T. Popa din Iași, cu universitățile surori –USAMV-urile din Consorțiul Universităților Agronomice, cu Universitatea din Sorbona, Facultatea de Medicină Veterinară de la Alfort, Universitatea din Liverpool, Universitatea din Napoli, și multe altele, unde se află foștii noștri studenți, ne cresc prestigiul international și noi ne străduim să oferim discipolilor noștri cele mai bune condiții de studiu posibile.
Alte modalități prin care a crescut impactul și recunoașterea operei științifice
- În perioada 2009-2010 am obținut prin concurs postul de Expert European în cadrul ”Expert Group to review Research potential projet portofolio” (REGPOT). În cadrul acestui grup de experți, am participat la evaluarea proiectelor europene în derulare la Bruxelles.
- USV Iași face parte dintr-un centru de competență national, finanțat prin PNRR din 2022, ceea ce crește impactul și vizibilitatea universității, prin performanța cercetării. Sunt responsabilul științific al acestui proiect.
- Participarea la training-uri internaționale (2), forumuri pentru educație,(15), burse (2), specializări (2)
- Realizarea de brevete de invenţie (4)
- Coordonarea de teze de doctorat: finalizate (12) sau în curs de finalizare (5), cu tematici pentru specializarea resursei umane tinere în aria europeană a cercetării.