Memoriu de activitate

DATE BIOGRAFICE

Liviu-Dan MIRON, născut în Iași la data de 25.01.1961, primul din cei doi copii ai lui Ionel MIRON (profesor univ. emeritus la Univ. “Al. I. Cuza” Iași, membru AOS) și Maria MIRON (profesor, inginer). Sora mea, Cristina, căsătorită Vicol, este medic stomatolog în Piatra Neamț.

Sunt căsătorit cu Manuela Florentina Miron, biolog, lector univ. dr. la Univ. “Al. I. Cuza” Iași, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației- departamentul de Științe ale Educație.

În prezent, sunt profesor universitar, titular al disciplinelor Parazitologie și boli parazitare, Biologie Animală și Patologia organismelor acvatice, predate la programele de sudiu în limba română și engleză în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, a Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

 

STUDII

  • 1976-1980 – Liceul teoretic Calistrat Hogaș, Piatra Neamț, secția de chimie-biologie,
  • 1981-1986 – Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Institutului Agronomic ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași

 

TITLURI ȘTIINȚIFICE ȘI DIDACTICE

  • 2007 – prezent – Profesor universitar dr., Facultatea de Medicină Veterinară – USV Iași
  • 2008 – conducător de doctorat
  • 2003 – 2007 – Conferențiar universitar dr., Facultatea de Medicină Veterinară – USAMV Iași
  • 2000 – 2003 – Şef de lucrări dr. la Facultatea de Medicină Veterinară – USAMV Iași
  • 1999 – 2000 – Director Adjunct, lector asociat, la Colegiul Universitar de Ecologie din Piatra Neamţ, al Universității “Al.I. Cuza”Iași
  • 1997 – 1999 – cercetător științific şi cadru didactic asociat la Universitatea “Al.I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Biologie, Departamentul de Zoologie.
  • 1999 – doctor în științe
  • 1990 – 1997 – director al Stațiunii de Cercetare și Producție Salmonicolă ICAS-Potoci, jud. Neamț.
  • 1989 – 1997 – cercetător științific atestat, la Stațiunea de Cercetare și Producție Salmonicolă ICAS-Potoci, jud. Neamț.
  • 1986 – 1989 – medic veterinar epizootolog la Depozitul de Armăsari Dumbrava – Tg. Neamț.

     

    ACTIVITATEA PROFESIONALĂ

    • Am obţinut titlul de cercetător ştiinţific prin concurs în anul 1989, lucrând în cercetare o perioadă de 10 ani, perioadă finalizată cu elaborarea şi susţinerea tezei de doctorat intitulată ”Cercetări asupra parazitofaunei peştilor din lacurile de acumulare montane din România”. În această primă etapă, am coordonat timp de un deceniu ca Director activitatea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Salmonicolă Potoci-Neamţ, elaborând în colectivul de cercetare, 27 contracte de cercetare ştiinţifică din care 10 ca director de contract şi 17 contracte – colaborator, în domeniul acvaculturii și cercetării subacvatice. Întreaga activitate la Stațiunea Potoci poate fi sintetizată într-o metodologie holist-integratoare de cercetare care a presupus explorarea multifactorială a fenomenelor abordate.
    • Între 1991 și 1995, la Staţiunea Biologică Potoci a Universităţii “Al.I.Cuza” Iaşi, s-a desfăşurat Campusul Franco-Român pentru Mediul Înconjurător. În această perioadă, am ţinut prelegeri despre parazitozele peştilor din lacul Bicaz, studenţilor de la Universitatea Paris 7 Denis Diderot, ocazie cu care profesorul Michel Petitjean, coordonatorul echipei franceze, m-a recomandat profesorului Gilbert Barnabè de la Universitatea Monpellier II, pentru realizarea unei specializări în acvacultură și patologia organismelor acvatice în Franţa, la Station Mediterraneenne de l’Environnement Littoral du Sète, bursă acordată prin concurs, de Guverrnul francez, în perioada februarie-mai 1995.
    • În 1993, Echipa Comandantului Cousteau a venit în România la Stațiunea Potoci, și am filmat împreună comportamentul lostriței, endemism carpato-danubian. Contactul cu acești exploratori ai lumii subacvatice m-au determinat să inițiez în 1994 primul Program de cercetare subacvatică intitulat Lacustris ’94 care a marcat realizarea unui Record European de ședere prelungită sub apă de 36 de zile și nopți neîntrerupte, la bordul batiscafului LS-1 în lacul Bicaz.
    • După titularizarea în anul 2000 ca șef de lucrări dr., promovarea prin concurs în 2003 pe postul de conferențiar universitar și ulterior în 2007 pe cel de profesor universitar, pregătirea profesională, capacitatea organizatorică și rezultatele în domeniul cercetării științifice au determinat alegerea mea în funcția de decan al facultății de Medicină Veterinară în perioada 2012-2016.

    În perioada de activitate desfășurată în cei 38 de ani de activitate, am participat la  dezvoltarea unor direcții de cercetare pentru învățământul medical și medical-veterinar, desfășurate gradual în etape:

    1. Dezvoltarea siguranței alimentare în condițiile protecției mediului acvatic

    În primul deceniu de activitate (1986-1997), am fost medic epizootolog 3 ani și 7 ani cercetător științific, timp în care am înființat și coordonat Asociația Plonjorilor ecologi “SALMO” –APES, pentru a încuraja utilizarea conceptului de asigurare a sănătății omului, și a ecosistemelor acvatice, urmărind prin cercetări cu batiscaful aceste aspecte. Am realizat astfel interconexiunea dintre animal, om și mediu prin abordarea holistă, integrativă a conceptului “One Health”.

    În această perioadă, am coordonat patologia salmonicolă a României, având în control aspectele de patologie din toate păstrăvăriile țării, ceea ce pentru siguranța alimentului a reprezentat un pas important în dezvoltarea produsului „păstrăv de consum”, crescut în condiții optime sanitar-veterinare. A fost și perioada în care am asigurat hrana bio a păstrăvului prin rețete de furajare brevetate de cercetătorii de la Stațiunea Potoci, fără conservanți și aditivi furajeri, pentru toate păstrăvăriile din România. Pentru mediul marin, a fost studiată, brevetată și premiată (la Saloanele de inventică internaționale) creșterea dirijată a midiilor la litoralul românesc al Mării Negre.

    Lucările științifice conexe acestei perioade au însumat: 73 articole, 6 cărți, 4 brevete, 18 contracte naționale și internaționale în calitate de director și 6 în calitate de colaborator.

    Utilizarea laboratorului submersibil LS-1 și a Etoscopului ca instrumente de cercetare subacvatică, reprezintă o premieră  pentru România, în special pentru evidențierea comportamentului teritorial, alimentar și reproductiv al lostriței – endemism carpato-danubian.

    Utilizând aceste instumente-invenții românești unice în Europa, au fost instruiți și brevetați pentru plonjare științifică peste 25 studenți români și străini, în serii multianuale prin Programele intitulate generic ”Lacustris” (vezi dosar de presă) .

    1. Dezvoltarea sănătății publice

    În următoarele etape de activitate, de peste două decenii și jumătate, (perioada 1997-2024), am elaborat peste 200 de lucrări științifice dintre care 40 de lucrări (ISI), Am avut în coordonare 12 teze de doctorat  susținute public, dezvoltând prin aceste realizări atât latura de sănătate publică, cît și pe aceea de epidemiologie a unor boli emergente și re-emergente, cu impact zoo-antroponotic, recunoscute pe plan international. Am publicat în total 11 cărți în acest domeniu. Dintre doctoranzii care au finalizat teza, trei au rămas în facultate ca și cadre didactice sau cercetători.

    În perioada 2016-2019, am coorodonat un proiect European de success ERASMUS+: Online courses with videos for the field of veterinary communication dealing with prevention, diagnosis and treatment of diseases transferable from animals to humans. La acest proiect,  cu acronim ZOE, au participat reprezentanți de marcă ai lumii medicale din 6 țări europene, împreună cu care am elaborat și publicat 6 monografii de specialitate în domeniul epidemiologiei unor boli cu caracter zoonotic, emergente sau re-emergente în România, în limbile română, engleză, franceză, utile pentru studenții acestor programe de studii din universitățile noastre de profil.

    Au participat de asemeni specialiști biologi și medici veterinari din Italia, Croația, Lituania, (http://zoeproject.eu/). Am elaborat studii cu impact internațional referitoare la unele boli transmisibile prin intermediul vectorilor la om, având în coordonare teze de doctorat privind re-emergența malariei în România, apariția dirofilariozei la animalele de companie, importanța flebotomilor în apariția leishmaniozei la unele specii de animale domestice, babesioza canină,  ș.a.

    Dezvoltarea cercetărilor în Institutul de Gastroenterologie din Iași

    Printr-un contract de cercetare științifică de tip CEEX, coordonat de subsemnatul în perioada 2006-2008, cu acronim NEOPREV /147,  am contribuit la dezvoltarea cercetărilor într-un  grup de lucru cu medici specialiști ai  Institutului de Gastroenterologie din Iași coordonat de  d-l Academician Carol Stanciu, stabilind prin studiile epidemiologice și morfo-clinice rolul micotoxinelor hepato-nefro-toxice ca factori precursori de neoplasm și necesitatea elaborării unei strategii preventive. Am publicat împreună cu membrii echipei, 4 articole științifice  și 1 manual cu caracter didactic. https://www.uaiasi.ro/CEEXURI/neoprev/index.html.

    Dezvoltarea cercetărilor vizând crearea de noi formule medicamentoase utilizate în terapia omului și a animalelor

    Ca responsabil de proiect din partea USAMV Iași în consorțiul proiectului  “CICLOMED” D-11-106/2006 al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iasi, institut de excelență al Academiei Române, proiect în care am realizat testarea biologică a compușilor de incluziune. La nivel national și European, proiectul a reprezentat o contribuție la dezvoltarea chimiei nanoconjugatelor de incluziune de tip ciclodextrină-medicament cu rol de agenți anti-HIV și antimicotici cu eliberare controlată (nanomedicamente), domeniu prioritar al ariei europene de cunoaștere (European Knowledge Area) care promovează dezvoltarea unor noi tehnici economice, ecologice și etice de preparare și testare a nanoconjugatelor de incluziune. Au fost publicate 3 articole și un studiu monografic.

    https://slidetodoc.com/nanoconjugate-ale-ciclodextrinelor-cu-eliberare-controlata-de-principii/

    1. Înființarea și coordonarea centrului universitar medical–veterinar și a laboratorului de biologie moleculară

    Înființarea și coordonarea Centrului Universitar de Cercetări Medicale–Veterinare cu sediul în USAMV IAȘI, a fost realizată începând cu anul 2007. În acel an a fost acreditat și de CNCSIS. Activitatea de cercetare desfășurată prin acest Centru Universitar de subsemnatul sumarizează 85 de proiecte la care am participat ca și coordonator sau membru în echipa proiectului, conform listei atașate mai jos. Sunt director al  Centrului universitar de Cercetări Medicale-Veterinare, acreditat de CNCS, din 2010, funcție pe care o dețin și în prezent. https://www.uaiasi.ro/medicina/cercetare.php

    În condițiile pandemiei care a afectat toate universitățile, am fost responsabil cu activitățile de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2 în USAMV Iași (Decizia Rectorului USV Iasi nr. 391/04.09.2020). Cu acest prilej, am înființat și coordonez un Centru de vaccinare, înființat în USV Iași și de asemeni un Laborator de biologie moleculară atestat de Ministerul Sănătății și DSP Iași,  pentru analize moleculare (Decizia Rectorului USV Iasi nr. 132/6.01.2021).

    1. Activitate didactică și științifică în domeniu medical-veterinar

    În ultimii douăzeci de ani am fost director la 30 proiecte naționale de cercetare, din care director la 10 granturi internaționale. De asemeni, am colaborat în 64 granturi dintre care 25 ca membru în proiecte internaționale și  39 de proiecte de cercetare naționale. Începând cu anul 2008, după obținerea conducerii de doctorat, cercetările au fost elaborate și în colaborare cu doctoranzi, abordând  diferite teme ale domeniului medical sau medical veterinar.

    Activitatea în administrația facultății în calitate de cancelar, prodecan și decan, perioadă în care am participat sau coordonat procesele instructiv educative, vizitele forurilor de acreditare (ARACIS, EAEVE, EUA), organizarea manifestărilor științifice ale facultății și universității, rezultatele obținute în managementul academic, au constituit argumente în favoarea alegerii mele ca prorector cu cercetarea științifică și relațiile internaționale pentru mandatele succedate anului 2016, până în prezent.

     

    MEMBRU ÎN ACADEMII, ORGANIZAȚII SAU SOCIETĂȚI ȘTIINȚIFICE

    • 2022 – Membru de Onoare al Academiei de Științe Medicale din România.
    • 2019 – Membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești‘‘ (ASAS).
    • 2014 – Membru asociat al ASAS.

     

    MEMBRU ÎN COLECTIVE EDITORIALE DE SPECIALITATE

    1. Editor al revistei Proceedings of the Int. Sci. Congress ‘‘Life Science a challenge for the future‘‘ din anul 2019 . ISBN 978-88-85813-632
    2. Redactor adjunct al volumelor „Lucrări științifice – seria Medicină Veterinară” ISBN 1454-7406, în anul 2006-2007, 2017, 2018-2024. https://www.uaiasi.ro/revmvis/archive.htm
    3. Redactor șef al volumelor „Lucrări științifice – seria medicină veterinară” ISBN 1454-7406, în anul 2015 https://www.uaiasi.ro/revmvis/archive.htm
    4. Editor asociat al ”Revistei Române de Medicină Veterinară” din 2012 (ISSN 1220-3173) https://agmv.ro/revista/.
    5. Referent științific/recenzor al lucrărilor științifice din volumele  „Lucrări științifice – seria Medicină Veterinară” – 2006- 2024 https://www.uaiasi.ro/revmvis/archive.htm
    6. Referent știintific la revista ”Cercetari Agronomice in Moldova” – în perioada 2006-2015  ISSN 0379 – 5837
    7. Membru în board-ul editorial la revista ”Cercetari Agronomice in Moldova” în perioada 2008-2014
    8. Editor în Board-ul editorial al revistei Scientia Parasitologica. ISSN1582-1366 din anul 2000. https://scientia.zooparaz.net/.

    SPECIALIZĂRI/ DOCUMENTĂRI  ÎN STRĂINĂTATE

    • 2018 – Erasmus­+ programme – Vilnius, Lithuania
    • 2017 – Extension of academic training and education, Baku, Azerbaijan
    • 2017 – Erasmus+ programme, May – Croatia
    • 2015 – Erasmus+ programme Istanbul, Turkey
    • 2010- Erasmus programme, Liverpool, United Kingdom
    • 2008- Purdue University, USA – Visiting professor
    • 2008- Socrates-Erasmus programme, Faculty of Veterinary Medicine, Liège – Belgium
    • 2007- Specializare tehnici de laborator în Parazitologie, Uppsala, Sweden
    • 2006- Socrates-Erasmus programme, Faculty of Veterinary Medicine, Liège – Belgium
    • 2005- Socrates-Erasmus programme, Faculty of Veterinary Medicine, Alfort, France
    • 2005- “Clinica Veterinaria” Specializare  organizată de Taiex – Ohrid, Macedonia pentru siguranța alimentelor
    • 1995- Salmon culture, Tadoussac, Canada
    • 1994- Bursier al Guvernului Franței (3 luni), în domeniul acvaculturii, Monpellier, Franța

     

    PREMII, DISTINCȚII

    Premii  ale Academiilor (4)

    1. Premiul „Traian Săvulescu” acordat de Academia Română, 2016 – pentru lucrarea “Tratat de medicină Veterinară” vol.VI -Parazitologie Veterinară. Coordonator Nicolae Constantin. Ed. Risoprint. VI, section XII, 1339 p. (co-autor). (anexa 6.2.1.)
    2. Premiul “Paul Riegler” – acordat de Academia de Științe Agricole și Silvice Ion Ionescu Șișești”, 2015 – pentru lucrarea “Tratat de Medicină Veterinară” – Parazitologie Veterinară. Coordonator Nicolae Constantin. Ed. Risoprint. VI, section XII, 1339 p. (co-autor). (anexa 6.2.2.)
    3. Premiul “Emil Pop” pentru Științe Biologice acordat de Academia Oamenilor de Știință din România, 2014 pentru monografia “Expediții subacvatice” Performantica, 142 p, Autori: Miron Ionel, Miron Liviu. (anexa 6.2.3.)
    4. Diploma de Onoare – acordată de Academia de Științe a Republicii Moldova – 2013 – acordată pentru contribuție deosebită în pregătirea cadrelor de înaltă performanță în plan național și internațional. (anexa 6.2.4.)

    Prin participările cu 4 brevete de invenție, lucrări științifice și cărți la diferite Saloane de Inventică /inovare/transfer tehnologic, am obținut 58 premii/medalii și diplome de excelență:

    • 31 naționale + 8 Lucrări științifice premiate
    • 15 internaționale 

    În anul 2021 mi-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău, prima Universitate de Stat din Republica Moldova.

    12.03.2024
    Miron Liviu Dan